ApAm piSaNg

Dah lama aku x buat kuih, tetiba petang tu teringin plak nak buat kuih apam pisang,

kebetulan mak ada bawakan pisang dari johor, tengok semua resepi guna pisang emas, tapi kt umah ni ada pisang nipah jek…ahh belasah la….tp aku lebihkan sikit gula sebab pisang nipah x berapa manis cam pisang emas di bawa belayar,,hehehhehe


ni la rupa apam tu pas dah masak..masih dalam kukus lg


dah kuarkan dari loyang


potong time (anak2 dah tunggu kat tepi tu)


actually aku adjust resepi ni , dr 1 adunan ke ½ adunan, tp jadi gak...


ha, ni la resepi apam pisang tu…selamat mencuba la ye..kalo korang nak cuba la..tp mmg sedap..yum..yum… x sampai setengah jam dah lesap n settle


APAM PISANG

bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas (sederhana besar)
3/4 cawan mentega, dicairkan dan disejukkan, bleh ganti dengan minyak masak
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula, kalo x mo manis kurangkan la ye
secubit garam

Cara-cara :
1. Tepung gandum diayak dengan baking powder. Ketepikan.
2. Pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam.
3. Pukul telur bersama gula, masukkan mentega cair/ minyak.
4. Kemudian masukkan tepung gaul rata dan kemudian tuangkan kedalam loyang yang telah disapu dengan mentega. Kukus selama 45 minit menggunakan api yang sederhana.

Nota: Kukusan hendaklah dipanaskan terlebiih dahulu dan tutup kukusan perlu dibungkus dengan kain supaya wap tidak jatuh ke atas permukaan kuih.

0 comments:

Post a Comment