IkaN cenCarU SuMbAt



menu makan tengahari kami di hari minggu. ada banyak masa boleh la masak yang rumit2 sikit..kalo x, balik sekolah sempat masak sayur, goreng telur@ goreng ikan pun dah cukup bagus... so far mr hubby pun x cerewet..makan jek apa yang terhidang...kalo banyak songel masak sendiri la.... hehehehheheh...

so inilah resepi


IKAN CENCARU SUMBAT

15-25 biji cili kering
1 cm kunyit
1 cm halia
1 buku bawang besar
3 ulas bawang putih
2 batang serai (sederhana besar)
asam jawa
minyak masak
garam
gula

Cara-cara
  1. Kisar cili kering, kunyit, halia, bawang besar, bawang putih, dan serai.
  2. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bahan yang dikisar tadi.
  3. Bila dah kering dan naik minyak, letak air asam jawa dan garam dan biarkan kering
  4. Akhir sekali letak gula mengikut citarasa (biasanya hidangan ini sedikit manis)
  5. Kemudian,ambil ikan yang dibelah bahagian belakang badan, sumbat sambil di bahagian tersebut dan ikat dengan daun pandan
  6. Pastu, bolehlah goreng ke bakar ke ikan tu.


korang jangan ikut cara aku ni tau, ni nak cepat, sepatutnya ikan tu ikat ngn daun pandan pastu balut ngan daun pisang bagi wangi dan x lekat kat atas kuali...lagipun mana nk cari daun pisang kan...( ceh!! alasan)...sebenor2nya PEMALAS..kalo mak nampak sure bebel x sudah...maaf ye mak..anak mu ingkar..heheheh



korang tengok tu...alas ngan daun pandan cam gitu jek? memalukan mak betul la kakak ni...



yang aku cakap tu sumthing like dis la...aku copy dari blog orang ni..tp ni x de letak daun pisang



ini la hasilnya....



actually, kami nak g makan tengahari kat umah mak mertua, tu yang siap2 tapow kat dlm tupperware..heheh..serampang dua mata..untuk promosi gak ni....



dalam bekas hijau tu adalah lebihan sambal sebab nanti boleh dicicah dengan ikan tu..maklumlah ada gak yang suka sambal lebih

yang satu lagi tu apa ek? wahhh!!!!! suprise....

next entry..next entry...next entry...

hehehehhehe

0 comments:

Post a Comment