BiNgKa JaGunG

dah lama dah buat kuih ni..tp bru terasa nk update...mood cuti minggu lepas malas nk update blog..heheheh asyik masyuk cuti balik ke kampung...tu yg lupa segala2....ok la ni la hasil buah tangan aku..dulu dok beli jek..now dah pandai buat dptlah jimat duit..kengkawan pun kata ok...ada yg ambil sampai 2-3 potong..heheheh..nt bawak bebanyak sikit eh...bru semua bleh rasa...so ni la resepi kuih Bingka Jagung tu...

BinGkA JaGunG

Bahan-bahan:
( cukup utk sefamily 5-6 orang )

1 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1 cawan susu sejat
3/4 cawan gula
2 biji telur
1 tin jagung manis ala krim
sedikit pewarna kuning
sedikit bijan jika suka (tp gambar aku x letak pun, mana nak cari bijan)
1/2 sudu teh garam
sedikit esen vanila

ada resepi letak tepung kastard, tp resepi ni mmg x letak n yummy......

Cara-cara:
1. "Blender" semua bahan hingga sebati kecuali jagung dan bijan.
2. Masukkan jagung dan "blender" sebentar.
(kalau nak tekstur halus la..tp aku x blender pon, bru sedap ada tergigit2 jagung skit kan....)
3. Tuangkan dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
4. Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam
(kalau nak bagi garing sikit atasnyer tambah dalm 15 minit lagi)


masih dalam oven nih....tp dah nak masak tu..uisshhh sampai terkeluar dr loyang tu...


hasil yang telah dipotong2...yum..yum..yum...
mak mertua puji yang x tahan tu..ehem...ehem...


1 comments:

zuliana abd rahman said...

mcm best jer ni Kak Su.Weekend nnt bolehla zu cuba.Anyway thanks Kak Su sbb share resepi kat sini

Post a Comment